Tudnivalók betegség esetén tájékoztató - kiegészítése

Az óvoda egészségvédelmi szabályai, óvó-védő rendelkezések

 

A csoportszobában szülő csak cipőcsere után, az előre megbeszélt időpontban tartózkodhat. Az óvoda egész területén dohányozni, és szeszesitalt fogyasztani tilos. Az óvodában csak egészséges gyermek tartózkodhat. 

Ha a pedagógus megítélése szerint a gyermek beteg, gondoskodik, hogy a gyermek szüleit a legrövidebb időn belül értesítse.  EMMI rendelet 20/2012. (VIII.31)51§.

Az értesítést követő egy órán belül a beteg gyermeket el kell vinni az óvodából. Amennyiben ez nem történik meg, akkor jelzési kötelezettségünk van a gyermekvédelmi felelős felé. 

 Betegség után csak orvosi igazolás bemutatásával tudjuk bevenni a gyermekeket. Gyógyszer beadása csak abban az esetben történik, ha a gyermek állandó gyógyszerszedést igényel, s erről szakorvosi igazolás van.

  • ÁNTSZ által előírt szabály, hogy a nevelési év alatt betegség esetén a hiányzás után be kell mutatni az orvosi igazolást az óvónőknek.
  • Beteg, megfázott, gyógyszert, láz- vagy köhögéscsillapítót szedő, még lábadozó gyermek bevétele az óvodába a gyermek biztonságos gyógyulása és a többi gyermek egészségének megőrzése érdekében nem lehetséges. Ilyen esetben az óvodapedagógus kötelessége a gyermek átvételének megtagadása. 
  • Amennyiben a gyermek napközben az óvodában belázasodik, hány, köhög, orrfolyása túlzott mértékű, hasmenése, kötőhártya-gyulladása van, az óvodapedagógus köteles a szülőt telefonon értesíteni. Ilyen esetben a gyermeket a lehető legrövidebb idő alatt el kell vinni az óvodából, mivel az elkülönítés nem minden épületben megoldott, illetve a felügyeletet a személyi feltétel hiánya is akadályozhatja. Az orvos felkereséséről a szülő gondoskodik. Ezután a gyermek csak orvosi igazolással jöhet újból óvodába.